I ty porazíš bulimii

MUDr.Aneta Málková

Přidat nadpis
Střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Střevní MIKROBIOM a poruchy příjmu potravy SOUVISÍ

Střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy.

Co vše umí zdravý střevní mikrobiom a jak o něj pečovat? 

A může střevní mikrobiom souviset s anorexií, bulimií nebo jinými poruchami příjmu potravy

Střevní mikrobiom neboli druhý mozek. Bakterie v našem zažívacím traktu ovlivňují zřejmě člověka mnohem více než se původně předpokládalo. 

Jejich pole působnosti totiž není zdaleka pouze naše trávení. Podle řady výzkumů hrají roli v mnoha různých procesech, psychických i fyzických.

Jmenovat můžeme například:

Střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

📌 Ovlivňuje náš mikrobiom také rozvoj a průběh poruchy příjmu potravy?

Vše tomu nasvědčuje. Průzkumy teprve probíhají. Ale když se člověk podívá na data, která už k dispozici jsou a faktory, které PPP ovlivňují, dává jednoznačně smysl, že ano. 

střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Než budou jednoznačné výsledky studií a než se následně propíšou do doporučených postupů léčby, bude nejspíše trvat ještě řadu let.

Nicméně, na to netřeba čekat, péče o naši malou střevní zoologickou se může jen vyplatit. A tak pojďme mít na svém jídelníčku přirozené zdroje prebiotik a probiotik ⤵️ 

Střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Střevní mikrobiom - prebiotika

Látky nutné pro správné fungování již přítomného mikrobiomu. Krmivo našich střevních bakterií. 

Pokud ve stravě chybí, mikrobiom chudne a přestává správně fungovat. Nedokáže potom například správně strávit vlákninu a polysacharidy – tedy zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, některé ovoce atd. Aby se dotyčný vyhnul zažívacím obtížím, začne tyto potraviny vynechávat. Vláknina je však pro střevní bakterie životodárná, a tak se uzavírá začarovaný kruh: méně vlákniny – méně bakterií – horší trávení a dokola. 

A kdeže prebiotika najdeme? Obsahují je například banány, rajčata, švestky, jablka, oříšky, česnek a cibule, pórek, chřest, ale i některé obilí jako oves nebo ječmen.

střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy
střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Střevní mikrobiom - probiotika

střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Střevní bakterie samy o sobě. Mikroorganismy více druhů, ne jen známé lactobacily mléčného kvašení.

Přirozeně se vyskytují ve fermentovaných potravinách, kde přeměňují sacharidy na kyseliny. Proto mají nakyslou chuť a gastronomicky se označují jako kysané.

Pro jejich doplňování jezme tedy – kysané mléčné výrobky, kysané zelí, nezavařené kyselé okurky – kvašáky, kimchi, miso, tempeh, kombucha, ale i některé zrající sýry (gouda, čedar, mozzarella).

Já jsem se osobně zamilovala do domácího kimchi, které nám doma vyrábím kontinuálně a dáváme si ho každý den. Je to jednoduchý poklad, kdo bude chtít, pošlu mu recept 🙂

Mějte krásné dny a zase příště!

Anet

střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Střevní mikrobiom a poruchy příjmu potravy

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178121002201

https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-022-00681-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682904/